Regulament MPC Salomon 2013

Aceste reguli se aplică la Maratonul Piatra Craiului - Salomon ediţia 2013.

1. Caracteristici ale competiţiilor CarpathianMan®:
Evenimentele din seria CarpathianMan® sunt competiţii outdoor, cu un puternic caracter montan. Traseele sunt neamenajate şi neprotejate, folosesc drumuri publice şi forestiere, poteci marcate şi nemarcate, pante cu înclinare mare şi zone accidentate, etc.
Diferite segmente ale traseelor trec prin localităţi, pajişti, zone împădurite şi tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotişuri, păşuni alpine, jnepenişuri, etc.). Toate acestea necesită din partea participantului, experienţă şi cunoştinţe speciale, cum ar fi :
- orice participant să aibă cel puţin o experienţă generală despre munte.
- orice participant să aibă abilitatea să parcurgă în siguranţă un traseu într-o zonă alpină.
- orice participant ar trebui să fie îndeajuns de experimentat să parcurgă un traseu alpin dificil (ex. un pasaj de corzi fixe).
- orice participant ar trebui să aibă un bun simţ al direcţiei în teren montan, chiar şi în condiţii de vreme rea şi vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă că fiecare participant să fie capabil să folosească o hartă şi informaţiile despre trasee pentru a ajunge în siguranţă.
- orice participant ar trebui să cunoască regulile de comportament în caz de pericol şi urgenţă în zona montană.
- orice participant ar trebui să dea dovadă de fair play şi prietenie şi să acţioneze în consecinţă atunci când situaţia o cere.
- orice participant ar trebui să ştie şi să aibă o atitudine care să ţină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranţă ar lua organizatorii, nu sunt şi nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiţiilor, mediul şi condiţiile în care se desfăşoară acestea.
- orice participant trebui să ştie şi să ţină cont de faptul că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea şi viaţa lui şi/sau a altor participanţi şi să acţioneze în consecinţă atunci când simte sau obsearvă un pericol.

2. „ Maraton Piatra Craiului - Salomon 2013”:
2.1. Este o competiţie din seria CarpathianMan®.
2.2. Competiţie de alergare montană, contracronometru, individuală.

3. Traseu :
3.1. Lungime 41 km, dif. nivel +2150m /-2150m: (Zărneşti, Măgura, Casa Folea, La Table Saua Funduri, ref. Spirlea, Plaiul Foii, ref. Diana, Colţul Chiliei, Zărneşti Centru).
3.2. Traseul publicat poate suferi modificări din diferite motive, care includ condiţiile meteo, siguranţa, restricţii de circulaţie, etc.

4. Categorii :
4.1. Feminin: 18 – 29 ani; 30 – 39 ani; 40 - 49 ani; 50+ ani; OPEN
       Masculin: 18 – 29 ani; 30 – 39 ani; 40 – 49 ani; 50 – 59 ani ; 60 - 69 ani; 70+ ani; OPEN
       Speciala: OPEN
4.2. Categoria SPECIALĂ este destinată salvamontiştilor, jandarmilor, membrilor ISU şi ai poliţiei. Aceştia vor putea intra şi în clasamentele pe vârstă.
4.3. Categoriile unde vor fi mai puţin de 5 participanţi vor putea fi combinate cu o alta categorie la alegerea organizatorului.
4.4. Va fi luată în considerare vârsta împlinită la data de 05.10.2013.

5. Echipament :
5.1. Obligatoriu: bidon 0,5l +minim 0,5l lichid la start; alimente (minim două batoane sau geluri la start); rucsac sau borsetă; un pantalon lung, un tricou cu mânecă lungă; o haină de ploaie; şapcă sau căciulă; hartă şi număr (ultimele două vor fi date de organizatori).
5.2. Se recomandă: beţe, telefon, fluier, mănuşi, folie supravieţuire.
5.3. Echipamentul va fi verificat la intrarea în zona de start şi la sosire, deasemenea poate fi verificat şi pe traseu. Lipsa fiecărui articol de echipament va fi penalizată cu 10 min.
Ţine-ţi cont că este o competiţie ce se desfăşoară în zona montană şi vremea se poate schimba foarte rapid!!!

6. Număr de concurs / acreditare:
6.1. Numărul de concurs va fi primit în momentul validării înscrierii, cu o zi înainte de competiţie, după ce participantul a completat şi semnat formularul de înscriere, declaraţia de responsabilitate şi a plătit contravaloarea taxei de înscriere.
6.2. Numărul de concurs trebuie purtat şi trebuie să fie vizibil pe toată durata cursei. Logourile plasate pe număr trebuie să fie vizibile.
6.3. Numărul nu trebuie să fie tăiat sau modificat sub nici o formă. Nerespectarea acestui lucru va atrage după sine descalificarea.
6.4. Numărul de concurs ţine loc şi de acreditare, acesta transmite fiecărui posesor anumite drepturi, inclusiv cel de a participa la pasta party care va avea loc după cursă.

7. Validare/ Briefing:
7.1. Validarea înscrierilor va avea loc cu o zi înaintea competiţiei între orele 17.00 – 20.00 şi sâmbătă dimineaţă între orele 07.00 şi 08.00.
7.2. Şedinţa tehnica va avea loc în seara dinaintea cursei cu începere de la ora 20.00. Un scurt briefing, unde se vor transmite eventualele noutăţi şi modificări aparute, va avea loc înainte de start.

8. Cronometraj :
Cronometrajul se face la secundă.

9. Startul :
9.1. 5 octombrie, ora 09.00, Zărneşti, BV, alt. 720m
9.2. Zona de start se deschide cu 30 minute înainte şi se închide cu 5 minute înainte de ora oficială de start.
9.3. Zona de start va fi împărţită astfel:
- Sectorul A - primii trei clasaţi la toate categoriile la ediţia 2012
- Sectorul B - toţi ceilalţi concurenţi care s-au înscris.
9.4. Intrarea în zona de start se face doar prin porţile de acces.
9.5. La intrarea în zona de start se va verifica echipamentul şi fiecare competitor va fi bifat pe fişa de start. Cei care nu apar pe fişa de start vor fi consideraţi lipsă de la start şi nu vor intra in clasament.
9.6. Odată intrat concurentul trebuie să rămână în zona de start.
9.7. Startul va fi deschis timp de 15 minute după ora oficială de start. Cei care au pierdut startul şi vor pleca în cursă în aceste 15 minute trebuie să anunţe oficialii de la start, cronometrajul se va face în acord cu ora oficială de start. Participanţii care vor lua startul după cele 15 minute nu vor intra în clasament.

10. Start neutralizat :
Un posibil start neutralizat va fi anunţat la briefing. În cazul unui astfel de start nu este permisă depăşirea între concurenţi şi mai ales să se treacă în faţa vehiculului conducător. Nerespectarea acestui lucru va atrage după sine descalificarea.

11. Puncte de control :
Pe traseu sunt amplasate puncte de control, obligatorii. Participanţii care nu trec printr-un punct de control (indiferent de motiv) vor fi descalificaţi. Numărul de concurs al fiecărui competitor poate fi notat în ordinea sosirii, la fiecare punct de control.

12. Timpi limită :
Sunt fixaţi doi timpi limită: PC 4-La Table 3h30’ şi PC 9-Plaiul Foii 6h30’ de la start. Timpii limită vor fi anunţaţi şi la şedinţa tehnică, dar aceştia pot fi modificaţi de organizator în cazul schimbării vremii sau a condiţiilor de concurs. Orice schimbare a timpilor limită va fi anunţată înainte de start. Participanţii trebuie să treacă de punctele anunţate pînă la orele fixate, altfel pentru propria securitate vor fi opriţi din cursă şi îndrumaţi să se retragă spre zone sigure.

13. Timp mort /Zone dificile:
Traseul poate include zone cu un ridicat nivel de dificultate în care cronometrul poate fi oprit (timp mort). Organizatorul poate opri cronometrul şi/sau poate solicita reducerea vitezei şi/sau parcurgerea în mers şi cu o atenţie deosebită a acestor zone. Organizatorul poate amplasa marcaje care să atenţioneze o astfel de zonă şi/sau poate folosi elemente de siguranţă (corzi fixe, etc.).

14. Sosirea :
14.1. Sunt fixate trei linii de sosire intermediare: PC 2-Casa Folea, PC 5-Funduri, PC 9-Plaiul Foii şi o linie de sosire finală la Zărneşti Centru.
14.2. Participanţii au posibilitatea să încheie cursa în oricare din cele patru puncte ale traseului, dar vor fi clasaţi în urmatoarea ordine : Zărneşti Centru, Plaiul Foii, Funduri, Casa Folea.

15. Oprirea / Retragerea din cursă :
15.1. Organizatorul îşi rezervă dreptul de-a opri un participant în următoarele cazuri :
- s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite să contine cursa.
- în cazuri exceptionale.
15.2. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv este obligat să informeze organizatorul imediat la unul din urmatoarele locuri: la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numărul de urgenţă care este notat pe numărul de concurs şi care va fi anunţat şi la şedinţa tehnică.
15.3. Neanunţarea retragerii din cursă va cauza o operaţiune de căutare şi salvare (echipe de salvare, salvamont, elicopter) pe cheltuiala participantului implicat.
15.4. Retragerea va fi confirmată prin semnatură pe foaia de arbitraj.
15.5. Orice participant care se retrage din cursă va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi şi acţiunile ulterioare momentului şi locului retragerii. Excepţie fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

16. Clasamente / Premii :
16.1. Vor fi întocmite clasamente şi se vor acorda premii primilor trei clasaţi de la fiecare categorie.
16.2. Toţi cei care vor completa turul Pietrei Craiului vor intra în posesia medaliei MPC.
16.3. Toţi cei care au terminat cursa vor primii diplome. Deasemenea se vor acorda premii speciale pentru cei mai vârstnici participanţi.

17. Conservarea naturii : Competiţiile CarpathianMan® se desfăşoară în unele din cele mai frumoase regiuni montane din România. Lăsarea de resturi, ambalaje, echipament pe parcursul traseelor şi/sau distrugerea deliberată a mediului inconjurator va atrage dupa sine descalificarea si interdictia de a mai participa la Maratonul Piatra Craiului.

18. Suporteri/ Ajutor :
18.1. Suporterii pot încuraja orice competitor cu condiţia să respecte regulile de circulaţie, indicaţiile autorităţiilor şi/sau ale oficialilor şi să nu împiedice desfăşurarea competiţiei.
18.2. Pe parcursul traseului nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator, etc.), excepţie făcând asistenţa acordată în punctele de realimentare amenajate, unde competitorii pe lângă băuturile, fructele şi alimentele energizante oferite de organizator pot primii şi alte alimente, lichide, etc. O altă exceptie sunt cazurile deosebite.
18.3. Singurul punct unde organizatorul va transporta bagaje personale ale competitoriilor este situat la PC 9 - Plaiul Foii. Nu vor fi transportate beţe.
18.4. Asistenţa între concurenţi este permisă şi în afara zonelor special amenajate. Prin asistenţă se înţelege susţinerea cu apa, alimente, accesorii, etc.
18.5. Orice ajutor oferit de sau din vehicule în mişcare este interzis.

19. Alte reguli :
19.1. Maratonul Piatra Craiului foloseşte ca traseu de concurs urmatoarele şi nu numai: drumuri publice, drumuri forestiere, poteci turistice amenajate şi neamenajate prin localităţi, pajişti, păduri, tăieturi, gol alpin, grohotişuri, văi abrupte, creste.
19.2. Traseul de concurs nu este închis altor participanţi la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turişti, animale şi alţii). Acest fapt atrage asupra participanţilor, obligaţia de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege. Orice accident provocat şi/sau în care au fost implicaţi participanţi la Maratonul Piatra Craiului, survenit în timpul desfăşurării acestuia din nerespectarea regulilor de concurs şi a regulilor de conduită în trafic impuse de lege va fi în responsabilitatea celor implicaţi în accident.
19.3. Fiecare competitor are obligaţia să urmeze traseul oficial, să respecte indicaţiile arbitrilor, să nu folosească scurtături sau alte avantaje similare.
19.4. Orice competitor trebuie să dea dovadă de fair play şi să permită unui concurent mai rapid să treacă în faţa sa fără a-l obstrucţiona, să acorde asistenţă unui competitor aflat în dificultate şi care îi solicita aceasta.
19.5. Traseul este neamenajat şi neprotejat de aceea există un risc de rănire şi/sau deces din pericole obişnuite pentru competiţiile outdoor. Acestea includ şi nu se rezumă doar la: coliziuni cu autovehicule, alte vehicule, pietre, stânci, copaci, oameni, alte obiecte; căderi; alunecari; răni provocate de frig şi/sau căldură; hipotermie; insolaţie; deshidratare; degerături; arsuri; rău de altitudine; căderi de pietre; grindină; avalanşe de zăpadă, pietre şi/sau pământ; viituri; furtuni; fulgere; animale; reptile; insecte; incendii; înec; efort fizic.

20. Penalizări :
- scurtarea traseului = descalificare
- doping = descalificare
- depăşirea vehiculului conducător în caz de start neutralizat = descalificare
- nerespectarea mediului înconjurător, descalificare si interdictie de a mai participa la MPC
- modificarea numărului de concurs = descalificare
- primirea de asistenţă din exterior în afara zonelor amenajate = 60 minute
- nerespectarea regulilor competiţiei = descalificare
- lipsa de fair play faţă de alţi participanţi, oficiali, public, etc. = descalificare
- lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu = 10 minute/obiect
Taxa de participare nu se va rambursa în cazul descalificării.

21. Contestaţii :
21.1. Orice participant poate face o contestaţie împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiţiei sau împotriva deciziilor oficialilor.
21.2. Contestaţia scrisă împreuna cu o taxă de 200 lei se vor depune la oficiul de cursă în maxim 15 minute de la afişarea rezultatelor finale provizorii. Rezolvarea contestaţiei se va face în urmatoarele 30 minute.
21.3. Taxa va fi înapoiata petentului, daca contestaţia va fi acceptată.

Prin înscriere, plată şi participare fiecare participant confirmă că a citit, înţeles şi acceptat condiţiile de participare şi aceste reguli, îşi asumă riscurile care decurg din participarea la Maratonul Piatra Craiului şi sunt responsabil pentru propriile acţiuni care ar trebui să ţină cont de circumstanţe relevante ca: schimbarea vremii, trafic, condiţii meteo şi de zăpadă, zona în care se află, echipament.

No comments: